Forza Horizon 5 Rehberi
Genel

9 dk okuma

2021’in son aylarında yayımlanmasıyla birlikte özellikle yarışsever oyun tutkunlarının gönlünü fetheden Forza Horizon 5, açık dünya formundaki altyapısını bu defa Meksika’ya taşıdı. Geliştirici konumundaki Playground Games’in kendi alanındaki uzmanlığını bir kez daha gözler önüne sermesini sağlayan yapım, içerdiği sayısız etkinlik, kataloglarında yer alan rüya arabalar ve daha nice içeriğiyle oyuncuların favorilerinden birine dönüştü. Dilerseniz gelin, Forza Horizon 5 inceleme tadındaki yazımıza başlayalım.

Forza Horizon 5 Oynanışı

Serinin sıkı takipçilerinin de ifade ettiği gibi Forza Horizon 4’ün görsel anlamda epey iyileştirilmiş, haritası değiştirilmiş ve yeni etkinliklerle donatılmış hâli olan Forza Horizon 5, bu tür yapımlardan hoşlananları hayal kırıklığı yaşatacak bir yapım değil. Niyetiniz, bir yandan size sunulan devasa haritanın dört bir yanını keşfedip yeni araçlar elde edebilmek adına puanlar toplamak, sonra puanlarınızla hayalinizdeki araçları alıp modifiye ederek yarışlarda birinciliğe oynamaksa, Forza Horizon 5, sizin kaleminiz bir oyun olabilir.

Yarış simülasyonu tarzındaki Forza Motorsport serisinden farklı olarak daha eğlence odaklı olan ve altınızdaki Bugatti Veyron Super Sport ile dilerseniz volkanik dağların tepesinden aşağı atlayıp derelerin ortasından geçebilmenize izin veren oyun, rüya arabaları dilediğiniz gibi kullanabilmenize imkân tanıyor.

Oyunun PC sürümünü deneyimlemeyi düşünüyorsanız, oynanışı gerçekçi kılmak adına direksiyon setlerinden yardım alabilirsiniz. Zira oyun size tam manuel araç kontrolü olanağı sağlıyor. Ancak odanızda yeterince alan yoksa fena olmayan bir oyun kontrolcü (gamepad) ile keyifli bir oyun süreci yaşayabilirsiniz. Tabii oyunun PC sürümünün klavye desteği sunduğunu da eklemeliyiz.

Forza Horizon 5 Nasıl Oynanır?

Video oyunu dünyasında özellikle son zamanlarda önemli atılımlar yapan Microsoft’a ait Xbox Game Studios tarafından yayımlanan Forza Horizon 5’in PC sürümü, hem Steam adlı dijital oyun dağıtım platformundan hem de Microsoft’un kendi mağazası olan Microsoft Store üzerinden satın alınarak oynanabiliyor. Eğer Forza Horizon 5 fiyat bakımından sizin için uygun değilse oyuna doğrudan sahip olmak yerine Türkiye’de de pek çok oyuncunun kullandığı Xbox Game Pass aboneliğinden yararlanabilirsiniz. Forza Horizon 5’in standart sürümü de dâhil olmak üzere onlarca AAA (yüksek prodüksiyonlu) ve bağımsız oyunu, Xbox Game Pass üzerinden aylık küçük bir meblağ ödeyerek oynamanız mümkün.

Forza Horizon 5 Harita Detayları

Serinin şimdiye kadar yapılmış en geniş haritasını beraberinde getiren (tahminlere göre 100 kilometrekare) Forza Horizon 5, oyunculara büyük ama içerik bakımından yetersiz bir haritadan ziyade her yerinden etkinlik fışkıran ve Meksika’nın kendine özgü yanlarını gösteren, muhteşem bir harita sunuyor. Serinin artık klasik hâline gelen unutulmuş araçlarını haritanın farklı yerlerindeki -biraz da zor bulunan- depolarından toplayabileceğiniz gibi kendinizi geniş otoyollarda yarışa da verebilirsiniz, bu coğrafyaya has canlı topluluklarını gözlemleyebileceğiniz gibi Azteklerden kalma ilgi çekici mimari eserlerin detaylarını da inceleyebilirsiniz. Mevsim döngüsü konusunda serinin önceki oyunlarıyla benzerlik gösteren Forza Horizon 5’te Meksika, kış mevsiminde ayrı, sonbahar ve yaz mevsimlerinde ayrı güzel olduğunu belirtelim.

Belli başlı bölgelere ayrılan ve her birinin özgün yanlarıyla görülmeye değer olduğu Meksika haritası; orman, çöl, kayalık sahil, tarım arazisi, kurak tepeler, tropik sahil, bataklık, büyük volkan ve şehirleşmiş bir alan olan Guanajuato’yu içeriyor.

Forza Horizon En Hızlı Arabalar

İki tanesi elde edilemez pozisyonda olan ve DLC olarak sunulan Hot Wheels paketiyle gelenler de eklendiğinde toplam 673 araç içeren Forza Horizon 5, doğal olarak dünyanın en hızlı arabalarını da kullanıma sunuyor. 2,4 milyon CR karşılığında satın alabileceğiniz ya da Şans Çarkı ile kazanabileceğiniz Bugatti Chiron 2018, Hot Wheels ek paketiyle oyuna eklenen ve 3 milyon CR’ye satın alabileceğiniz Hennessey Venom F5 2021 ve Koenigsegg Agera RS 2017, Porsche Taycan Turbo S 2020, Bugatti Divo 2019, Ferrari LaFerrari gibi araçlarla içinizdeki hız tutkununu mutlu edebilirsiniz.

Forza Horizon 5 Yarışları

Forza Horizon serisinin geleneksel yarış modlarını sizlerle buluşturan Forza Horizon 5’te yol yarışı, sokak yarışı, drag yarışı, kros yarışı gibi yarış türleri yer alıyor. Belli başlı parkurları birinci olarak tamamlamaya çalışacağınız yol yarışları, bazen asfalt zeminde bazense kirin çamurun ortasında olabiliyor. Bu nedenle oyunun da rehberlik ettiği üzere yarış için en uygun aracı seçmeniz gerekiyor. Sprint yarışlarında ise yol tutuşu en iyi olan araçları seçerek yarışa başlamanız, sizin avantajınıza oluyor.

Oyun dünyasında pek çok örneği görülen battle royale türünü, yarış tarafına kazandıran Forza Horizon 5’in Eliminator adlı oyun modunda süreci birincilikle tamamlamanız gerekiyor. A noktasından B noktasına yapılan peşi sıra yarışlarla gerçekleştirilen bu yarış türünde birinci olduğunuz takdirde yepyeni bir araçla ya da teke tek kaldığınız rakibinizin aracıyla ödüllendirilebiliyorsunuz.

Forza Horizon 5 İpuçları

Orta karar birkaç araç ve devasa bir harita ile sizi baş başa bırakan Forza Horizon 5’ten maksimum keyfi alabilmeniz için oyunun haritasını keşfedip yeni araçlar elde etmeniz, dahası, festival sürecini ilerletmeniz gerekiyor. Bu noktada şunları yapabilirsiniz:

  • Maksimum düzeyde hayran ve deneyim puanı kazanmak için yarışlarda birinci olmaya gayret edin. Birinci olamayacağınız yarışlarda, en uygun noktada geri sarma özelliğini kullanın.
  • Haritayı karış karış gezip XP panolarını yıkarak daha fazla deneyim puanı kazanın.
  • Başka oyunculardan gelen hediye araçları mutlaka kabul edin ve uygun fiyatlı araçları siz de başkalarına hediye ederek hediye döngüsünün devamlılığını sağlayın.
  • Araçlarınızı modifiye etmekten çekinmeyin ve favori araçlarınızı, tavsiye edilen şekillerde güçlendirin.
  • Yarışlarla birlikte Meksika’ya özel etkinlikleri gerçekleştirip ekstra puanlar kazanın.
  • Yeni satın aldığınız araçlarla yarışa katılmadan önce farklı yollarda aracın dinamiklerini öğrenin.
  • Unutulmuş araçları mutlaka toplayın, bu araçları kullanmayacaksanız satışa çıkarın ve elde ettiğiniz kazançla hedeflediğiniz aracı garajınıza kazandırın.

Forza Horizon 5 Sistem Gereksinimleri

Serinin önceki oyunlarına kıyasla artık daha güçlü işlemci ve ekran kartlarına sahip bilgisayarlarda akıcı olarak oynayabileceğiniz Forza Horizon 5, gerek minimum gerekse önerilen sistem gereksinimleri tablolarında bulunan depolama alanından daha fazla alana ihtiyaç duyuyor. Oyunun standart sürümü, bu yazının hazırlandığı dönem itibariyle diskte 123,2 GB’lik yer tutuyor. Ayrıca oyundaki gerçek zamanlı ışın izleme (ray tracing) özelliklerinden yararlanabilmeniz için NVIDIA GeForce RTX 20, 30 veya 40 serisi ya da AMD Radeon 6000 veya 7000 serisi ekran kartı kullanmanız gerekiyor. Forza Horizon 5’in resmî sistem gereksinimleri şu şekilde:

Minimum Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 15063,0 sürüm ve üstü (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-4460 veya AMD Ryzen 3 1200

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 veya AMD Radeon RX 470

Depolama Alanı: 110 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)

İşlemci: Intel Core i5-8400 ya da AMD Ryzen 5 1500X

RAM: 16 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB ya da AMD Radeon RX 590 8 GB

Depolama Alanı: 110 GB

scrolltotop svg